Fehér Zsuzsa

Klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Hosszú ideje dolgozom felnőttekkel és gyerekekkel, főként egyéni terápiás keretek között. A felnőttek gyakran érkeznek szorongásos vagy depressziós tünetekkel, párkapcsolati konfliktusokkal vagy életvezetési nehézségekkel, nehezen feldolgozható életesemények keltette problémákkal (gyász, veszteségek, traumatikus események). A problémák egy része rövidebb terápiás folyamatban is megoldható, mások, a személyiség több területét érintő zavarok, hosszabb kezelést igényelnek. Az alábbiakban összefoglalom az általam használt módszereket.

Felnőtt terápia
Pszichoanalitikusan orientált terápia: Egyéni terápia, heti 1-2-3 alkalommal, több hónapig, több évig tartó folyamat. A beszélgetés helyzetének elméleti háttere, hogy lelki életünk nagy része tudattalan, a mindennapi gondolkodási forma számára nem egyszerűen hozzáférhető, a gondolatok, fantáziák, álmok, a terápiában megjelenő viselkedés megfigyelése, elemzése útján azonban megismerhető. A problémák, konfliktusok ismétlődő mintázatának láthatatlan okait segítek megismerni, a terápiás kapcsolat bizalmi légkörében teret adva mindannak, ami más helyzetekben kimondhatatlan, elhallgatott. A közös munka során új összefüggések emelkednek ki. A terápia gyakran hosszú, mert egy élet munkájával felépített lelki elhárító rendszer nem egykönnyen adja meg magát. A bevett megoldásmódokhoz, még ha rosszak is, ragaszkodunk. El kell telnie egy időnek, amíg lassan változni kezdünk.
Képző- és munkahelyek:
Tündérhegyi Európai Pszichoterapeuta Képzés,
Analitikusan orientált pszichoterápia módszer, Magyar Pszichoanalitikus Egyesület
Lelki Egészségvédő Alapítvány pszichológus
SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika pszichoterapeuta rezidens
Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó klinikai szakpszichológus
Rakparti Pszichopraxis Rendelő klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Szimbólumterápiák
Relaxált állapothoz kötött meditatív - imaginatív pszichoterápiával eredményesen kezeljük a szorongásos és pszichoszomatikus zavarokat. Elfogadó, barátságos, meleg légkörben történő relaxáció segíti az ellazulást, befelé figyelést, a nyugalom, a belső csend állapotának elérését. Szorongásmentesítő hatású, az egyre növekvő belső nyugalmi tónus kialakításával csökkenti a feszültséget. A befelé forduló figyelem segíti a testi állapot tudatosítását, a felesleges izomfeszültségek kikapcsolását.
A módosult tudatállapotban a belső képekkel folytatott munka alkalmas testi fájdalmak csillapítására; alvászavarok megszüntetésére; a koncentrációs képesség javítására; a testi-lelki-szellemi aktivitási szint, teljesítő-képesség növelésére. Az Autogén Tréning olyan relaxációs módszer, amely egy rövid, 10 alkalmas, egyéni vagy csoportos terápiás folyamatban elsajátítható, a feszültség oldására gyakorlatokat tanít. Ha a relaxációs állapot már könnyen elérhető, imaginációs-meditációs eszközök segítik a testélmény, a belső világ folyamatainak megértését, módosítását.
Kapcsolódó képzés:
Imaginációs és meditációs terápia
Autogén tréning terápia

Gyermekterápia
Egyéni terápiás keretek között, kisebb gyermekekkel játékterápiás formában, nagyobbakkal a felnőtt terápiához hasonlóan beszélgetés keretei között zajlik. A gyermekterápia első lépése, hogy a szülővel részletesen átbeszéljük a gyermek múltját és jelenét, megpróbálunk összefüggést keresni személyisége, tünetei, élményei között. A leggyakoribb problémák a gyermek félénksége vagy éppen fékezhetetlen agresszívitása; szorongásos tünetek, mint körömrágás, éjszakai bevizelés, visszatérően jelentkező hányás vagy fejfájás; képességektől elmaradó teljesítmények. A probléma hátterének felderítése a gyermek magatartásának, játékának, ha szükséges az elvégzett tesztek eredményeinek értékelése, egybevetése a szülőtől kapott információval. A 3-4 alkalommal lezajló diagnosztikus szakasz tanulságait a szülővel megbeszélve alakítjuk ki a kezelés célját és annak tervét.
Gyakran a gyermek problémája nem igényel kezelést, tapasztalatom és tudásom segít abban, hogy megállapíthassam azt is, hogy a probléma amellyel a szülő hozzám fordult, csak a fejlődés részének tekinthető, az átlagostól jelentősen nem eltérő jelenség, nem igényel kezelést, a gyermek rendelkezik mindazokkal az erőforrásokkal amellyel képes lesz külső segítség nélkül problémáin túljutni. Gyakran néhány alkalmas Szülőkonzultáció során tisztázható, hogy milyen környezeti, kapcsolati változások szükségesek a probléma megszűntetéséhez. A gyermek hosszabb kezelése a szülő oldaláról is türelmet és együttműködést igényel. A gyermekterápia többnyire nem jelent hosszú folyamatot, csak addig tart, amíg a tünet csökkenni kezd vagy megszűnik illetve megindul a normál működés eléréséhez szükséges változás.
Képző- és munkahelyek:
Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi kar, Gyermek és ifjúsági Klinikai szakpszichológus szak,
Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó pszichológusi munkakör
Gyermekterápia magánrendelőben

Skype terápia
Azok számára ajánlott, akik a földrajzi távolság, esetleg korlátozott mozgásképesség miatt nem képesek rendszeres személyes találkozásra eljönni. A terápia keretei megegyeznek a felnőtt terápia címszó alatt ismertetettekkel.

Igazságügyi pszichológiai szakértés
Hatóságok (bíróság, gyámhivatal, rendőrség) előtt folyó eljárások során bizonyos esetekben szükséges pszichológusi szakvélemény, amely elkészítéséhez speciális szaktudás és képesítés szükséges. A szakvélemény készülhet hatóságok kirendelése vagy magánfelkérés alapján.
Munkahely:
SE Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet